Tuesday, September 16, 2014

Persiapan Mental dan Fizikal sebelum ke Tanah Suci

Bismillahirrahmanirahim...
 


Musim haji semakin dekat... Buat teman-teman yang akan menunaikan Haji, semoga dipermudhakan segala urusan sepanjang mengerjakan Haji & moga mendapat Haji yang Mabrur.... Perjalanan haji merupakan perjalanan ibadah yang penuh dengan rintangan dan cubaan, yang diimpikan oleh setiap muslim, sebab Allah Ta’alaa menjanjikan ganjaran surga bagi siapa yang mendapatkan haji mabrur serta diampunkan dosanya. 
Ketahui apa Persiapan Sebelum Ke Tanah Suci yang kita perlukan...

PERSIAPAN MENTAL 

1.Memahami keadaan di Tanah Suci


Adalah sangat penting bagi bakal haji memahami keadaan di Tanah Suci kerana ia sangat berbeza dengan keadaan di negara kita. Dengan memahami keadaan yang sebenar di sana, maka dapatlah bakal jemaah haji bersedia menempuh segala ketidak-selesaan dengan penuh kesabaran dan tabah menghadapi segala dugaan. Ini selaras dengan hakikat perjalanan haji itu sendiri yang bukanlah pelancongan agama semata-mata tetapi satu perjalanan suci umat Islam untuk membersihkan diri daripada segala dosa dan kesalahan.
2. Cuaca dan Suhu
  • Suhu amat sejuk ( pada bulan-bulan tertentu khususnya Disember - Mac )
  • Suhu amat panas ( pada bulan-bulan tertentu ) 
  • Udara berdebu
  • Hujan lebat dan banjir yang tidak menentu 
Jemaah haji akan menempuh cuaca yang berbeza dari tanah air kerana cuaca di Tanah Suci sentiasa berubah khususnya cuaca di Madinah yang adakalanya amat sejuk sehingga berada di bawah paras 10 darjah celcius. Cuaca di Makkah pula agak panas dengan hawa berdebu dan kering. Keadaan sebegini mungkin akan menyebabkan gangguan kesihatan seperti batuk, selsema, demam, bibir dan tumit kaki pecah kekeringan dan sebagainya. Kadangkala hujan turun tanpa diduga dan keadaan mungkin menyebabkan kelicinan pada lantai masjid dan kerap kali berlaku banjir kilat kerana sistem perparitan yang tidak diselenggarakan dengan baik.     
 
Bagi menghadapi cuaca sejuk yang keterlaluan, jemaah haji perlu memakai pakaian tebal samada dengan membawa dari tanah air atau membeli sewaktu di sana.
 
3.  Bekalan Air
Mungkin terhad sebab...
  • Punca bekalan air di Tanah Suci adalah daripada telaga dan air laut yang diproses. Oleh itu bekalan semasa musim haji adalah terhad.
  • Bekalan di bangunan penginapan jemaah haji diangkut menggunakan lori dan kadangkalanya bekalan air ini terputus khususnya semasa seminggu sebelum dan selepas wukuf.
  • Bekalan air di bangunan penginapan jemaah haji adalah untuk kegunaan mandian dan sucian. Air tersebut perlu dimasak terlebih dahulu untuk tujuan minuman.
Air minum mudah diperolehi  ...
  • Air botol ( air mineral ) mudah diperolehi di Tanah Suci 
  • Air minuman terdapat di dalam Masjidil Haram di Makkah, Masjid Nabawi di Madinah (Air Zam-Zam) dan juga tempat-tempat penginapan jemaah haji
  • Tempat wuduk dan tandas awam terdapat disekeliling Masjidil Haram di Makkah dan Masjid Nabawi di Madinah.
4. Tempat Penginapan 
  • Keadaan bangunan penginapan yang tinggi lebih kurang 10 tingkat dan boleh memuatkan jemaah haji antara 5000 hingga 6000 orang. Jarak tempat penginapan dengan masjid antara 50 meter - 850 meter.
  • Muatan bagi sesebuah bilik adalah mengikut ukuran yang telah ditetapkan oleh kerajaan Arab Saudi
  • Lif sentiasa penuh sesak apabila masuk waktu solat dan kadangkala kerosakan lif di mana jemaah haji terpaksa menggunakan tangga ( bagi jemaah haji yang tidak mempunyai masalah kesihatan ) 
  • Perlu menunggu dengan sabar untuk menggunakan tandas dan lif. (Beri keutamaan kepada yang tua dan uzur )    
  • Bilangan tandas terhad dan terpaksa berkongsi dengan jemaah lain. 
  • Jemaah haji adalah dilarang merokok dalam bilik dan bangunan penginapan
 
5. Kenderaan - Bas, Teksi, Kereta Sewa dan terbaru Monorel 
  • Kenderaan yang utama bagi mengangkut jemaah haji ke Arafah, Mina, Makkah, Madinah serta Jeddah adalah bas yang boleh memuatkan 40 - 50 orang penumpang. Oleh yang demikian, jemaah haji dilarang berebut, memandangkan tempat duduk untuk setiap jemaah disediakan dan mencukupi. 
  • Di waktu kemuncak haji di Makkah dan Madinah semua kenderaan tidak dibenarkan memasuki kawasan-kawasan di sekitar masjid
  • Jemaah haji dinasihatkan membuang air kecil atau besar dahulu sebelum menaiki kenderaan khususnya untuk perjalanan jauh kerana bas yang dinaiki tidak mempunyai tandas. 
  • Selain bas, jemaah haji boleh juga menyewa teksi atau kereta sewa untuk ke Tana'im atau Ja'aranah untuk berniat umrah
  • Jemaah haji dinasihatkan berhati-hati apabila melintas jalan kerana sistem lalulintas adalah berbeza dengan tanah air sendiri.
6. Suasana di Tanah Suci 
  • Keadaan sesak di mana sahaja termasuk di tempat ibadat dan kediaman.
  • Lif sentiasa penuh dan sesak apabila waktu solat dan adakalanya jemaah haji terpaksa menggunakan tangga.
  • Jemaah yang ramai dari serata dunia dengan bermacam ragam, sikap dan perangai. 
  • Jemaah haji terpaksa berjalan kaki ketika waktu kemuncak ( hampir wukuf ) kerana kenderaan kecil tidak dibenarkan masuk ke kawasan masjid di Makkah dan Madinah. Jemaah haji juga adakalanya terpaksa berjalan kaki beberapa kilometer sewaktu di Muzdalifah dan Mina kerana sebab-sebab luar jangka yang tidak dapat dielakkan. Keadaan sebegini sememangnya menguji kesabaran dan memerlukan ketahanan mental yang amat tinggi. 
 PERSIAPAN FIZIKAL              
 
1. PEMERIKSAAN KESIHATAN 
Kesemua bakal jemaah haji diwajibkan menjalani pemeriksaan kesihatan ( lelaki, perempuan dan kanak-kanak ). Peraturan haji Arab Saudi mewajibkan semua bakal haji menjalani pemeriksaan kesihatan dan mendapatkan akuan doktor, sebelum diluluskan visa haji untuk pergi ke Arab Saudi bagi menunaikan fardhu Haj
 
Tujuan.
  • Memastikan semua bakal haji berkeupayaan dari segi fizikal dan mental memandangkan ibadat haji memerlukan lebih tenaga fizikal dan tidak sah haji orang yang tidak waras akalnya. 
  • Memenuhi peraturan Pihak Berkuasa Kementerian Kesihatan Arab Saudi 
  • Mengesan penyakit lebih awal dan memberi rawatan awal bagi mengelak penyakit menjadi teruk ketika jemaah haji berada di Tanah Suci. Sekiranya terdapat bakal haji yang berpenyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan lemah jantng, pesakit akan distabilkan dan diberi rawatan sempurna sebelum pemeriksaan kesihatan diluluskan. 
  • Mengesan jika bakal haji mengidapi penyakit berjangkit serta merawat dengan sewajarnya dan menentukan bakal haji tdak menghidapi penyakit berbahaya atau berjangkit yang akan menjangkiti orang lain di Tanah Suci. 
  • Mengemukakan laporan perubatan yang terkini, keputusan terakhir pemeriksaan makmal dan senarai ubat-ubatan yang diambil / makan oleh bakal haji serta dosnya ke dalam Buku Rekod Rawatan Kesihatan Jemaah Haji untuk rujukan kepada Rombongan Perubatan di Tanah Suci. 
  • Mengesan bakal haji wanita yang hamil semasa pemeriksaan kesihatan serta memberi penerangan risiko mengapa mereka tidak dibenarkan dan tidak diluluskan pemergian ke Tanah Suci sehingga selepas bersalin/ gugur. 
  • Mengesan bakal haji yang tidak siuman dan nyanyuk dan menasihatkan keluarga mereka supaya mendapatkan rawatan atau menangguhkan pemergian bakal haji tersebut, kerana orang yang tidak siuman atau mengidap sakit jiwa jika tidak menerima rawatan dengan betul, keadaan mungkin akan bertambah teruk apabila berada di Tanah Suci. Beberapa masalah akan timbul kepada keluarga yang bersama, khususnya apabila keadaan terpaksa menghantar jemaah haji tidak siuman ini pulang ke tanah air sebelum wukuf atau pulang awal selepas wukuf. 
  • Memastikan semua bakal jemaah haji mendapatkan suntikan vaksin Anti Meninggitis iaitu " Meninggococcal Quadrivalent Vaccine ACYW 135 ". 
        
2. KETAHANAN BADAN ( FITNESS ) JEMAAH HAJI PERLU BERKEADAAN SIHAT TUBUH BADAN 
 
Faktor Perjalanan
Jemaah haji mesti sihat dan bertenaga kerana semasa mengerjakan haji mereka perlu melalui perjalanan yang cukup panjang. Berikut adalah anggaran masa perjalanan semasa menunaikan fardhu haji :-

Jemaah haji terpaksa juga berjalan kaki ke mana sahaja untuk menunaikan ibadah atau urusan peribadi semasa berada di Tanah Suci. 
 
Masa dalam kapal terbang ( 8 - 8 1/2 jam ) dinasihatkan bakal-bakal haji menggerak-gerakkan kaki agar terhindar dari sakit saluran darah ( DVT-Deep Vein Thrombosis ) atau berjalan-jalan dalam kapal terbang jika keadaan mengizinkan.
 
Faktor Ibadat dalam mengerjakan haji 
  • Tawaf - Berjalan lebih kurang satu kilometer dalam keadaan sesak 
  • Saie - Berjalan lebih kurang 5 km dalam keadaan sesak
  • Melontar Jamrah - Berjalan lebih kurang 6 - 10 km setiap hari selama 4 hari berturut-turut
  • Sembahyang - Berjalan 2 -3 km setiap hari ke Masjid Nabawi di Madinah untuk mengerjakan solat 30 waktu berturut-turut. Berjalan 4 - 6 km setiap hari dari bangunan penginapan ke Masjidil Haram di Makkah untuk menunaikan solat fardhu 5 waktu
Kedua faktor di atas menyebabkan jemaah haji mengalami keletihan dan tahap kesihatan akan menurun dan perlu mengambil langkah-langkah penjagaan kesihatan yang sesuai sebagai persediaan awal.      
 
 Sumber : Tetamu Allah.com
 
 
Memandangkan banyak tenaga dan kudrat yang diperlukan, antara pemakanan supplement yg boleh membantu sepanjang anda mengerjakan ibadat Haji seperti berikut...
  1. Performance Drink - untuk mencegah masalah pengdehidratan sepanjang berada di sana terutama waktu panas terik. Ianya juga baik demi memastikan jemaah umrah haji ini sentiasa bertenaga sepanjang menunaikan ibadah. Bawak setin terus.. memang setin habis ... bancuh dlm botol air mineral dengan air zam2... sehari 2-3x minum, pasti best dan bertenaga...  
  2. B Complex - Ianya bertindak sebagai penjana tenaga (melalui tindakbalas glukos) disamping memberi ketenangan kepada tubuh .Memandangkan ibadah umrah haji ini memerlukan kita banyak berjaga demi menunaikan ibadah dengan lebih sempurna , adakala ia menuntut seseorang itu lebih banyak berjaga dari tidur maka B complex banyak membantu tubuh agar tetap bertenaga walau kita kekurangan waktu tidur yang sepatutnya.
  3. Vitamin C - sangat penting untuk imun tubuh kita. Bertindak sebagai antioksidan dan sangat penting dalam melawan penyakit.
  4. Kalsium @ Ostematrix - Sesungguhnya ibadah umrah dan haji memerlukan kudrat yang banyak maka keperluan kalsium juga tidak boleh dipandang remeh. Ianya sangat penting agar kaki kita tidak mudah merasa kebas atau bahasa lain terasa seperti sesemut atau lebih teruk boleh terjadi ialah kekejangan kaki akibat terlalu lama berdiri atau banyak berjalan.
Option
  • Vitamin C tu kalo rasa2 malas nak telan byk boleh replace dengan Nutriferon. Bleh bancuh dengan air or makan begitu jer...
  • Advanced Joint Health boleh di add bersama Osteomatrix jika anda sering terkena sakit sendi yang teruk. Kombinasi keduanya memberikan impak untuk sendi yg KUAT, FLEKSIBEL dan MUDAH BERGERAK. InsyaAllah. 
Supplemen ni ikhtiar dan cara kita berusaha untuk menjaga kesihatan sambil beribadat. Jadi siapa ade yg nak pergi haji /umrah or ade ahli keluarga or kwn2 yg nak ke sana... sediakan bekalan vitamin yg sesuai !! 
 
Selamat Menunaikan Ibadah !!!!!! Semoga mendapat Haji Yang Mabrur..... Aminnn..
 
pm/wa 012-9384744
 
 

Monday, September 8, 2014

GLA Complex Shaklee ~ Penawar kepada masalah Ekzema kudis tebal, Kulit kepala bersisik/berkeruping & Kesuburan

Hari ini nak kongsi tentang GLA Complex Shaklee~ Produk of the Month of May ni...Apa yang fantas-the-best tentang GLA Complex Shaklee ni adalah ia mengandungi bukan 1 tapi 3 sumber utama yang BEST sebab punya banyak kegunaan dari hujung rambut hingga ke hujung kaki  iaitu...
  1. GLA (daripada Borage Oil) ~ yang sememangnya kaya dengan asid lemak omega 6 yang mana antara fungsinya adalah meningkatkan kesuburan dengan memperbaiki struktur sel pembiakan. 
  2. Vitamin E yang asli
  3. Sunflower Seed Oil


Antara fungsi GLA adalah 
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri 
  • Membantu menangani ekzema 
  • Membaiki sel rosak,
  •  Membina sel baru,  
  • melembabkan kulit, 
  • Mencegah asma 
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • dll...
* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.
Bawah dialog antara nani dan customernya yg mengidap eczema.. yg kulitnya dulu kudis tebal... sumber: Blog Nani
"Azmi : Salam pn. nani, i azmi, i ada terbaca blog u ttg penyakit eczema. i nk tahu ttg shaklee lbh lnjut bole ke? i ada eczema di sekitar badan. nk mintak opinion u, based on ur experience. tq
Amani : wsalam. before that i nk tanya u, apa ubat n cream yg u sedang pakai yer?
Azmi : Doctor bg ubat mkn n krim sapu (steroid). hampir 1 bdn kena, kepala dan muka baru naik. i nk tanya berapa harga utk set shaklee tu & berapa lama u pakai baru nampak hasil? Actually i kena inject steroid every 2 month. tapi since dh kerap sgt inject, doctor suggest stop injection...."
Setelah berpanjang lebar sms, Nani pun suggest set yang perlu diambil, tetapi kerana khuatir mengenai keserasian beliau dgn supplement yg dicadangkan, beliau hanya memilih untuk mencuba GLA. Hanya GLA..... Setelah seminggu, ini fedback from Azmi ....
"Amani : Salam Azmi, mcm mna dgn eczema n kulit u? Ada perubahan tak?
Azmi : wsalan nani. br 1 week. gatal dh kurang sikit. kulit pun nmpak surut sikit laa. tp i masih mkn ubat lg. tp lepas i mkn GLA ni kan, i mkn ubt 1 kali sehari jer. tu pun sbb i mkn seafood."
And, after 2 weeks........ ini jawapan en.azmi mengenai eczemanya....
"Azmi : salam nani. after 2 weeks consume GLA, +ve kulit dh 70% recovered. Gatal2 bdn dh kurang 80%. nani, I nk cuba ESP pasni. bintik2 parut dh kurang. Confirm nani, i memang serius nk try ESP nie...."

----
Dan bukan sekadar masaalah eczema... GLA Complex Shaklee juga mampu menangani masalah kulit kepala berkerik, berkuping, bersisik.. Mari baca testimoni dibawah 
Sumber: blog Ida

------
Ini pula pengguna yang mengambil GLA untuk kesuburan ternyata mendapat hasil positif. Tahniah kepada 2 rakan kita yang telah berjaya mengandung! Tumpang gembira dan syukur tidak terhingga! Kita hanya berusaha, Dia yang menentukan,tidak salah mencuba bukan. sumber : Fatihanum 



Alhamdulillah banyak khasiat GLA Complex shaklee ni... ianya boleh diambil oleh lelaki dan wanita. InsyaAllah ia halal... 

pm/wa 012-9384744 - Zila

 

Sunday, September 7, 2014

TESTIMONI BERGAMBAR : Wajah Segar, Bebas Dari Kesan Alahan

Bismillahirrahmanirahim...

Hari ni nak share kegembiraan one of customer sideline alin si Zeti Halim ni. sebelum tu  please take note that * kenyataan ini adalah pengakuan pengguna, kesan produk adalah berbeza ke atas individu... As long anda konsisten 21-90 hari & cukup minum air dalam sehari, insyaAllah anda juga akan menikmati kesan yang sama...
 
Badan kita adalah mengikut KG utk setiap liter....25 kg = 1 liter.... so kalau 100kg = 4 liter...kena minum...ni baru 2 - 3 hari dah mengadu yg lain macam rasa badan bila consume Shaklee...bila tanya banyak mana minum air...sikit jer....dah ambik supplement kena la intake banyak air....baru lah cuci usus.....
Kawan saya ni, Normala ada masalah alahan terhadap makanan laut yang agak teruk. Memang sebelum ni setiap kali makan udang ke, sotong ke, ketam atau yang sewaktu dengannya - hampir pasti akan timbul tanda-tanda alahan di seluruh badan termasuk muka. Bukan itu sahaja, jika makanan seperti mee dan nasi yang dimasak bersama makanan laut pun boleh mendatangkan kesan walaupun tidak dijamah seafood tersebut secara terus. Tanda ni akan ambil masa berhari-hari mungkin berminggu-minggu untuk hilang sepenuhnya. Sayangnya, kawan saya ni memang suka seafood. Nak tak nak dia terpaksa tanggung kesan alahan setiap kali teringin makan makanan kegemarannya tu.
Akhir Januari lalu, Normala hubungi saya untuk cuba produk SHAKLEE dan minta cadangan. Saya pun mencadangkan dia mencuba vitamin asas dalam kesihatan kulit seperti B-Complex, Vitamin C dan Vitamin E serta ditambah dengan Alfalfa yang sesuai untuk mereka yang alahan.

So, jom kita baca apa kata Cik Normala ni sendiri :


Teruja dengan kegembiraan Normala??  Kulit lebih cantik, gebu & glowing gitu kan... Dapatkan Set Skin Care (Set D) Shaklee ANDA hari ini. Pastinya yang HALAL sahaja.