Sunday, March 28, 2010

Malang Tak Berbau...


Malang Tak Berbau...sebab kalu berbau, kita bleh hidu awal2...bleh siap sedia awal2...ni x...malang 2 x berbau...huhuhu...

Itulah yang terjadi pada kami anak beranak hari Sabtu lepas 27hb Mac 2010...Encik Hubby pg2 dah kuar umah dia kt PJ utk kejar bas kul 7.00 pagi...kejar? x la...dia naik LRT...hehehe...dgn harapan naik bas kul 7pagi..kitaorang anak beranak nak g jln2...cadangannya 1) Zoo Negara 2) Bukit Tinggi 3) Mini Zoo Teruntum, Kuantan...setelah difikir2..kami sepakat pilih pilihan yg ke-3...kenapa? sebab Kuantan memang jalan laluan kami..KL, Encik Hubby x pernah bawa kereta...buatnya kami sesat naya..utk ke Zoo x susah..nak blk 2 yg problem ckit...iskh2...baik x payah...utk pilihan ke2, Bukit Tinggi lebih sesuai utk org nak honeymoon-tanpa-ada-anak-kecil....hehehe...

Mak kami bawa bersama, lantaran....lantaran tau....adikku yg no 3, keje....Ayah pg2 Subuh sapie dah kuar ke KL....'sense'ku kuat ke Kuantan sebab dah lama x makan makanan laut yg fresh...(sebab utama pilihan ke 3 adalah makan....hehehe...) singgah bfast kat Bentong, sampai Kuantan dlm kul 12.00 thari. Oleh kerana saki baki roti-canai-2-keping masih ada, kami terus ke Mini Zoo Teruntum yg terletak dlm perjalanan ke Pantai Teluk Cempedak.

Wah...bestnya...angin laut....


Mini Zoo Teruntum, Kuantan


Dua beranak ni siap sedia nak meneroka...Ibu? Jadi 'camerawoman' x bertauliah...


Apa 2...apa 2....
Iris asyik ulang2 soalan nih...dlm dialek dia la...cuma kami dan kuarga kami yang paham...


Dahaga anak dara nih...padahal dia berdukung...ayah laaagiii penat...

Korang nak tau...bila kita tanya Iris "Macammana bunyi bird?" dia dengan confident buat bunyi "akk...akk...akk" haa...pasni semua bird akan bunyik mcm 2..hikhik...sebenarnya dia mengajuk bunyi burung tiung yang ada kat umah jiran kitaorg..


Psstt..macammana nak buat burung merak mengembangkan bulunya yang cantik?


Burung ni hancing baunya...


Ni buaya tau nak...nanti besar hati2 dgn buaya darat....bahaya...


Anak daraku bila nampak Taman Permainan,alamatnya kamipun akan turut-sama-kena-main dengan dia...


Main la nak...

Last point, kitaorg drop-by kat kandang kuda, ada la ruang utk saper yg berminat nak try tunggang kuda...tapi pada pemerhatian kami, ia hanya utk kanak2 kot...sebab kandang telalu kecil, RM5 utk 2 pusingan. Ingatkan Iris takut...rupanya dia dengan selamba menunggang kuda itu dalam pengawasan ayahnya...


Tengok tuh...Ibu pun x pernah tunggang kuda...


Gembiranya dia...ayah jugak penat keliling2...

Habis satu 'Mini Zoo" tu dijelajah, kami ke Pantai Teluk Cempedak...kat situ, gigih kami suami-isteri mengajar Iris berjalan....


Mainan yg dipegangnya tu kami beli (RM10 hinggit tau...) sebagai alat bantuan utk dia berjalan...tau apa dia buat? Dia buat pukul jalan2 yang ada kat depan dia...huhuhu...berapa lamakah riwayatnya....

Makan2 kat McDonald...sebab tujuan lain ke Kuantan adalah utk makan-ikan fresh-kat-Tjg Lumpur..jadik utk Makan Tengahari, makan Instant food jer la...Iris duduk atas Mr McD diam2 tau...



Dlm kul 6.45 ptg, kami pun pakat2 nak g makan kat Tjg Lumpur...daku lupa nak snap gambar...gara2 terlalu excited pilih lauk laut yg segar2...Nyum..Nyumm...Kami order:
1). Ikan Siakap Stim Halia..(ni buleh buang segala sedara mara angin...)
2). Kepah Goreng Pedas
3). Tom Yam Campur
4). Telur Dadar
5). Kailan Ikan Masin
6). Nasi Putih
7). Air Kelapa Laut (utk ibu...)
8). Air Sejuk (utk ayah...ayah takut bajet lari yek? ekeke..)
9). carrot Susu (utk mak....)

Semua sekali bil RM59.00...murahnyer woii....kitaorang bajet around RM70+ lagi...

Dalam keadaan-kenyang-sebab-makan-sampai-x hengat kami melalui highway...dan aku yang mamai2...tiba2 kereta bergoyang2..Ya Allah....rupa2nya tayar kereta depan sebelah co-pilot meletup...mujur Encik Hubby berjaya mengawal kereta dgn selamat ke tepi jalan....Tak pasal2 malam tuh kena naik Kete Tarik kepunyaan LPT...kehkeh..samapi ke tol yang terdekat...Tol Lanchang...nak jadikan malang...Ayah ke KL, Adik lelakiku on-call...uwaa...sapa nak ambil ni....last choice baru tipon Pok Der...mujur dia boleh ambil...maka sebelum kedatangan beliau, kami bergelimpangan tidur dalam surau....


.Esok pg2 baru dapat snap gambar tayar....


Ini rupanyer....fuhhh

Keesokan paginya Ayah menghantar kitaorg kat kereta yang diparkir cantek kat belakang lori...tukar tayar...


1 comment:

rubbysuzy_86 said...

alhamdulillah mujur xde pepe.....tkutnye klu terjadi mcm ni...nsib baik hubby akak pndai bakeup.....alhamdulillah.....dh alang2 g kuatan nape xsinggah umah mak ngah kt kemaman hah?hehehehe