Monday, July 11, 2011

His 1st Solid Food

Hari ni nk bercerita tentang my encem boy. Dia dah bley makan.............yeyy.......ibu plak yang excited.....
nak buat puree.........hehehe.............memula wat puree epal, tengok Asadel layan jer..........pas2 ahad lepas decide nak wat stok utk seminggu.............so tak yah susah2 nak bgn pagi2-yang-memang-xkan bangun..............hmmmm................memula basuh dulu beras, x sampai se-pot pun..................basuh 3 kali, pas2 toskan air dan.........goreng tanpa minyak. Pas2 blend sampai halus n x barapa halus.......pas2 rebus berasingan, kentang, epal, n brokoli. Blend asing2 , simpan dlm bekas asing2 last simpan dalam peti ais bawah.
Mcm confident jer kan?....gambar x der sebb cik samsung 8.2 Megapixel rosak...huhuhu....pas2 hset Nokia C3 x bleh nk bluetooth...haru betul...........Encik Somi, ni hint-hint dr seorang isteri yg nk gadget baru............ngeh2......
Pas2 pepagi isnin gigih la bangun n masak nasi bubur utk si encem saya.......masukkan 3 sudu beras yg dah dikisar, n masuk air. Serius, sekejap jer dah masak......dah masak masuk dlm 3 bekas didih, bekas pertama campur ngan puree kentang n EBM, bekas kedua campur ngan puree epal n yg ke3 dgn puree brokoli. So, nanti mak tggl masukkan dlm warmer jer, senang keje.....
Semalam tanya, mak kata si encem makan, berselera.......................almaklumlah budak baru belajar makan.....semua mende dia nk sumbat dlm mulut tecit dia tu....iskh...iskh.....semalam gak mak kata dak encem telah menangis2 sebab Atuk makan jagung depan dia n x bg dia.........wallaweh............dak encem dh pantang makan depan dia, diapun nk gak.....................

Iskh....iskh................ckp x besh la update blog x der gambor................

Nak letak gak...........
Apsal berkerut2 dahi dak encem nih........hehehe


3 comments:

Liz Rohaizat said...

hi rozila. thanks for dropping by. actually, saya ada masuk blog awak juga. cuma mmg tak tinggalkan komen sebab segan. hehe..

saya dah reply kat blog saya. tak sangka ada reader mmg dari raub. so kalau awak dpt bgtau nama hotel, lagi bagus. sebab awak org sana, mesti awak tau rupa hotel tu. elok ke tak..

thanks again.

I better put ur link at my blog. senang. selalu pegi klik kat gambar follower, pastu tgk profile. baru klik blog. hehe..leceh.

good luck with his solid food. mmg excited bila anak dah start mkn.

Liz Rohaizat said...

thanks for ur reply.

homestay kan ada 2 jenis. yg mmg rumah khas utk guest atau yg jenis duduk dgn penduduk sekitar? boleh tlg check hotel grandview, hotel jelai dan hotel sri raub tak? no rush.. just kalau ada lalu, tlg tgkkan harga utk 1 bilik. kalau ada breakfast pun ok gak. bilik yg sesuai utk kami 3 beranak.

ingat nak book dlm bln 9 ni. nanti kalau kami nak cari tempat mkn yg best, boleh la tanya awak

Liz Rohaizat said...

tp kalau takde breakfast pun takpe. tak kesah la. janji bilik boleh muat 3 org. kitorang tak kesah sgt